måndag 28 december 2015

Köper mer HM

HM, som är det överlägset största innehavet i portföljen, har ju gått ned en del på senaste tiden och blev därför månadens inköp; passade på att köpa HM under 300, närmare bestämt 299:20 kronor. Känns bra.

När min fru och jag började pensionsspara i aktier var HM under ganska lång tid den enda aktien vi köpte. Därefter vidtog en fas i vilken vi köpte annat, för att diversifiera. Det är mycket möjligt att den här breddningsfasen kommer att fortsätta - känns inte speciellt tryggt att ha alla äggen i en HM-märkt korg - men just nu tyckte jag det var dags igen. På något sätt var 300 kr en för mig lite psykologisk gräns.

Det genomsnittliga inköpspriset för våra HM-aktier före dagens inköp låg på 245, så genom att köpa på 299 så ökade detta något. Men ändå kändes det bra.

Man kan fundera över hur stor andel en aktie skall få ha i en portfölj innan själva övervikten leder till en risk. I vårt fall representerar HM 59 procent, medan resterande del av portföljen fördelas på sju olika aktier och fonder. Alltså en stor övervikt för ett enda aktieslag.

Å andra sidan påstås det ibland att HM är en relativt säker stoppa-i-byrålådan-aktie som man inte behöver bevaka speciellt mycket. Så om man tvunget skall låta en aktie växa sig relativt stor i en portfölj kanske HM är ett rätt så OK val.

Å andra sidan finns det ju politiska risker förknippade med HM; frihandelsavtal, geopolitik, handelshinder, krig, över huvud taget allt som kan tänkas hindra flödet av bomullstyger och färdigsydda plagg genom det globala logistiska system som är HM skulle kunna leda till problem för HM.

Jag har försökt peka på detta problem i ett tidigare inlägg. Den här faktorn nämns sällan när man diskuterar HMs framtid, den typiska artikeln eller bloggposten handlar istället om siffror i den senaste årsredovisningen eller kvartalsrapporten som vrids och vänds fram och tillbaka. (Ett av de bättre exemplen i genren skrevs i höstas av Gottodix.) I och för sig tror jag inte att det är någon överhängande risk för handelskrig och störda logistiktransporter imorgon dag, men man vet aldrig. En del av idén med HM är ju att det skall vara väldigt korta ledtider, vägen från fabrik till klädhängare skall vara väldigt kort, helt enkelt för att de snabbrörliga modefenomenen skall kunna materialiseras i butiker världen över på kort tid. Och inträffar handelskrig, världskrig, gigantisk facklig kamp i några av HM:s butiker så försvåras detta.

En faktor som verkar i motsatt riktning är den mängd av leverantörer som HM använder. Listan över dessa är lång och upptar tillverkare med god geografisk spridning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar