torsdag 22 februari 2018

Robotar och sömmerskor

Att sy kläder med robotar istället för sömmerskor är svårt, mycket svårare än att hantera metallbitar, även om det gjorts vissa framsteg som antyder att det kanske kommer storskalig robotiserad tillverkning av kläder inom en inte alltför avlägsen framtid.

Tänk: designers skickar filer till fabrikernas robotar som specificerar hur tröjorna, byxorna och kalsongerna skall se ut, och så tuggar maskinerna igång. CAD/CAM för textil, 3Dprinting för kläder. Kanske är vi där om ett eller annat decennium?

En historisk cirkel skulle slutas, givet Jacquardvävstolens kopplingar till datorhistorien.

Vad skulle det innebära för ett företag som HM om man kunde tillverka kläderna i robotiserade fabriker? Man skulle slippa lägga ut produktionen i en massa lågprisländer på andra sidan jordklotet för att istället ha fabrikerna närmare marknaderna: kortare ledtider. Man skulle slippa politiska risker förknippade med kritik mot arbetsförhållandena i låglöneländerna, slippa verka i vissa länder med skumma politiska system som kommunistdiktaturer - Kina, Vietnam - och man skulle slippa de politiska risker som ändå finns med global handel.

Men skulle HM starta egna fabriker? Eller köpa tjänsten av tillverkningsindustrier som specialiserar sig på robotiserad klädtillverkning? Företagets DNA är kanske mer av handelsmannaDNA än industridito.

Om det här blir verklighet kommer förstås konkurrenterna göra likadant. Kanske kan HM:s handelsmannatradition och designkunnande paras ihop med vad som ändå är en svensk paradgren - tillverkningsindustri med hög tekniknivå, industrikunnandet som finns i Volvo/SKF/ABB - för en intressant och Sverigebaserad mix.

Det vore en snygg gest om en sådan tillverkningsindustri förlades till Borås.

5 kommentarer:

  1. Med tanke på att det har byggts 3d-skrivare som kan bygga hus och att många väldigt avancerade tekniska lösningar på saker finns så finns det inte mycket hinder för sånt. Men det kan nog ta lite tid innan hela produktionslinan kan bli flexiblare för att snabbt anpassas till nya designer på kläder och att kostnaden går att få lägre än i låglöneländerna. Annars kanske ABB skulle kunna starta klädföretag och bli konkurrent till H&M haha.

    PS. Lägg gärna till min blogg i din lista om du vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ligger nog en bit in i framtiden, vem vet. Men vilket dream team: HM + ABB!

      PS - har lagt till din blogg i listan.

      Radera
    2. Ja, företag som Nokia har ju gått från att göra gummistövlar till mobiltelefoner, så att gå från teknik till kläder vore ju också intressant.
      Tack!

      Radera
  2. Med tanke på vilken "lön" H&M betalar till sömmerskorna i till exempel Etiopien (10 kronor om dagen) kanske de redan betraktar sina anställda som robotar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning om vad sömmerskorna anställda av underleverantörerna i länder som Etiopien tjänar och vad det är jämfört med kostnadsläget och normallönen där. Men ganska ofta uppstår ju negativ PR när media uppmärksammar sådana saker som lön, arbetsförhållanden och så vidare, något man förstås slipper om man automatiserar tillverkningen och placerar den i väst.

      Radera